Tietoja evästeiden käyttö

Tämä kotisivu käyttää evästeitä. Evästeet tarvitaan, jotta kotisivu toimisi, mutta ne antavat tietoa myös siitä, miten käytät kotisivuamme, jotta osaisimme parantaa sitä sekä sinun itsesi että muiden käyttäjien kannalta. Tämän kotisivun evästeitä käytetään ensi sijassa liikenteen mittaamiseen ja sivun sisällön optimointiin.
Virhe. Hyperlinkin viittaus ei kelpaa

FI

Leipä

Ranskanleipää, vehnäleipää tai sämpylöitä ei ole hyvä säilyttää jääkaapissa
 

Vehnäleipää ei tule säilyttää jääkaapissa. Leipä kovettuu ja kuivuu nopeasti - ammattikielellä tätä prosessia kutsutaan "kemialliseksi vanhenemiseksi".

Jääkaapin n. 5°C:een lämpötilassa leivän sisältämä tärkkelys muodostaa kiteitä, jotka kovettavat leipää. Kokeissa on osoitettu, että 20 tuntia jääkaapissa säilytetty leipä tuntuu yhtä vanhalta kuin leipä, jota on säilytetty 75 tuntia huoneenlämmössä.
 

 

Kiteet voi poistaa osittain lämmittämällä tai paahtamalla leipä, mutta tällä tavoin ei kuitenkaan saada aikaan vastaleivotun leivän "tuoreutta".  

GRAM suositteleekin vehnäleipää säilytettäväksi huoneenlämmössä, mieluiten leipälaatikossa

Pakasta vehnäleipä
Vehnäleivän voi hyvin pakastaa. Hyvän tuloksen aikaansaamiseksi pakastuksen on kuitenkin tapahduttava nopeasti ja tehokkaasti, minkä vuoksi on tärkeää valita pakastin, jolla on suuri pakastus­kyky.

Noin -18°C:een lämpötilassa leipä säilyy kuukauden verran kovet­tumatta ja kuivumatta. Paras tulos saadaan pakkaamalla vas­talei­vottu leipä pakastepusseihin leivän ollessa vielä hieman lämmintä. Pussiin muodostuva höyry auttaa leipää pysymään kauemmin tuoreena. Kun leipä on täysin jäähtynyt se laitetaan pakastimeen.