Tietoja evästeiden käyttö

Tämä kotisivu käyttää evästeitä. Evästeet tarvitaan, jotta kotisivu toimisi, mutta ne antavat tietoa myös siitä, miten käytät kotisivuamme, jotta osaisimme parantaa sitä sekä sinun itsesi että muiden käyttäjien kannalta. Tämän kotisivun evästeitä käytetään ensi sijassa liikenteen mittaamiseen ja sivun sisällön optimointiin.
Virhe. Hyperlinkin viittaus ei kelpaa

FI

Mansikat

Mansikoiden sisältämä C-vitamiini häviää jääkaapissa - mutta säilyy pakastimessa

Mansikat maistuvat parhailta juuri poimittuina. Marjoja voi myös säilyttää jääkaapissa - ei kuitenkaan vuorokautta kauempaa, suo­sittelee GRAM. Kokeet ovat osoittaneet, että parhaissakin säily­tysolo­suhteis­sa - ts. ilman kosteuden ollessa korkea ja lämpötilan oikea - marjat nahistuvat ja niiden vitamiinipitoisuus vähenee. Vain 2 vuorokautta jääkaapissa olleet marjat menettävät haih­tumisen seurauksena 2,5% painostaan ja n. 13% C-vitamiinipitoisuu­destaan. 

Vain 2 vuorokautta jääkaapissa olleet marjat menettävät haih­tumisen seurauksena 2,5% painostaan ja n. 13% C-vitamiinipitoisuu­destaan  

C-vitamiini säilyy pakastettaessa

Mansikat voi sitä vastoin hyvin pakastaa, koska pakastettaessa säily­vät sekä maku, väri että vitamiinit. 6 kuukautta pakastimessa olleiden mansikoiden C-vitamiinipitoisuus on edelleenkin 70-100% alkuperäisestä määrästä.


Pakastusvihjeitä
Mansikat perataan ennen pakastamista. Jos marjat käytetään myöhem­min esim. kakuntäytteeksi, ne voi leikata siivuik­si, joiden päälle sirotellaan n. 1 dl sokeria marjakiloa kohti.

Marjat voi myös pakastaa kokonaisina - ilman sokeria - jos ne syödään sellaisinaan, ja myöskin irto­naisina, jol­loin niitä voi­daan käyttää "jääpaloina" tai kakun­koristeena. Marjat laitetaan yhtenä kerroksena tarjottimelle tai vadille, peitetään pakastus­kelmulla ja tarjotin laitetaan pakastimeen. Kun marjat ovat jääty­neet läpikotaisin, ne pakataan tavalliseen tapaan. Näin menetellen marjat eivät jäädy kiinni toisiinsa vaan pysyvät irtonaisina pak­kaukses­sa.