Tietoja evästeiden käyttö

Tämä kotisivu käyttää evästeitä. Evästeet tarvitaan, jotta kotisivu toimisi, mutta ne antavat tietoa myös siitä, miten käytät kotisivuamme, jotta osaisimme parantaa sitä sekä sinun itsesi että muiden käyttäjien kannalta. Tämän kotisivun evästeitä käytetään ensi sijassa liikenteen mittaamiseen ja sivun sisällön optimointiin.
Virhe. Hyperlinkin viittaus ei kelpaa

FI

Munat

Säilytä munia oikein jääkaapissa

Muniin tarttuu helposti makuja ja hajuja muista elintarvikkeista. Voimakastuoksuisia elintarvikkeita, kuten esim. juustoa, selleriä, sitruunaa ja silputtua sipulia kannattaa siksi säilyttää tiiviisti suljetuissa pakkauksissa, Gram suosittelee, että munia säilytetään jääkaapin alimmilla hyllyillä tai ovessa vastaavassa kohdassa, jossa on kylmintä. Silloin bakteerivaara on vähäisin ja munat säilyvät parhaiten.

  

Munankuoren huokoisesta rakenteesta maku ja haju pääsevät helposti läpi. Luonto on nimittäin tarkoittanut, että munista haudotaan pieniä kananpoikia. Kuoren ei ole tarkoitus pelkästään suojata kananpoikaa, vaan myös varmistaa, että munan elintoiminnot pysyvät tasapainossa.

 

Keitetty vai raaka?

Munasta ei voi nähdä päältäpäin, onko se keitetty vai raaka, mutta se selviää nopeasti, kun muna laitetaan kieppumaan pöydälle. Kovaksi keitetty muna liikkuu kevyesti, mutta raaka muna kieppuu hitaasti ja pysähtyy pian.

Kovaksi keitetty muna liikkuu kevyesti, mutta raaka muna kieppuu hitaasti ja pysähtyy pian

Munia voi pakastaa

Munia voi pakastaa, mutta ei kuorineen. Kuori rikkoutuu alhaisessa lämpötilassa, ja keltuaisesta tulee sitkeä. Munat on rikottava, ennen kuin ne pakastetaan joko vatkattuina tai keltuaiset ja valkuaiset erikseen. Jotta munien rakenne ei olisi liian paksu pakastamisen jälkeen, vatkataan kevyesti 5 kokonaista munaa tai 5 keltuaista ja 1 rkl sokeria tai ½ tl suolaa. Vatkatut munat tai munankeltuaiset säilyvät pakastimessa noin 3 kuukautta. Valkuaiset säilyvät 4–5 kuukautta.