Tietoja evästeiden käyttö

Tämä kotisivu käyttää evästeitä. Evästeet tarvitaan, jotta kotisivu toimisi, mutta ne antavat tietoa myös siitä, miten käytät kotisivuamme, jotta osaisimme parantaa sitä sekä sinun itsesi että muiden käyttäjien kannalta. Tämän kotisivun evästeitä käytetään ensi sijassa liikenteen mittaamiseen ja sivun sisällön optimointiin.
Virhe. Hyperlinkin viittaus ei kelpaa

FI

Perunat

Säilytä perunoita pimeässä ja viileässä

Perunoilla on pitkä säilyvyysaika, mutta jos niitä säilytetään liian lämpimässä tai kylmässä, niistä tulee pian syötäväksi kelpaamattomia. Alhaisissa lämpötiloissa perunoiden sisältämä tärkkelys muuttuu sokeriksi, ja niistä tulee makeita. Jos perunoita taas säilytetään liian lämpimässä, ne pehmenevät, kuivuvat ja alkavat itää. Gram suosittelee, että perunoita säilytetään jääkaapin vihanneslaatikossa. 

Alhaisissa lämpötiloissa perunoiden sisältämä tärkkelys muuttuu sokeriksi, ja niistä tulee makeita

Perunoiden pakastaminen

Tavallisessa kotipakastimessa pakastettujen perunoiden koostumus muuttuu rakeiseksi, koska perunoihin muodostuu pakastamisen aikana suuria jääkiteitä pakastimen pakastuskyvystä riippumatta. Teollisesti pakastetut perunat ovat parempia kuin kotona pakastetut, koska ne pakastetaan nopeasti erittäin alhaisissa lämpötiloissa irrallisina ja yhdessä kerroksessa.
 

Varo vihreää

Perunoita on säilytettävä pimeässä. Jos perunat ovat valossa (auringon- tai keinovalossa), itäminen ja solaniini-nimisen aineen muodostuminen nopeutuvat. Solaniini on myrkyllistä suurina määrinä, ja se voi aiheuttaa vatsakipua ja muita vakavia myrkytysoireita.
Vihreät laikut ovat merkkinä siitä, että peruna on ollut valossa, jolloin se voi sisältää suuria määriä solaniinia. Koska solaniini ei tuhoudu keitettäessä, ei riitä, että vihreä osa leikataan pois, vaan koko peruna on heitettävä pois!
Valon vaikutukset voidaan välttää laittamalla perunat valoa läpäisemättömään pussiin.