Tietoja evästeiden käyttö

Tämä kotisivu käyttää evästeitä. Evästeet tarvitaan, jotta kotisivu toimisi, mutta ne antavat tietoa myös siitä, miten käytät kotisivuamme, jotta osaisimme parantaa sitä sekä sinun itsesi että muiden käyttäjien kannalta. Tämän kotisivun evästeitä käytetään ensi sijassa liikenteen mittaamiseen ja sivun sisällön optimointiin.
Virhe. Hyperlinkin viittaus ei kelpaa

FI

Ruokaöljy

Ruokaöljy on säilytettävä jääkaapissa – muuten se härskiintyy

Nykyään on olemassa useita erityyppisiä ruokaöljyjä. Jotkut niistä sopivat parhaiten kylmiin marinadeihin ja salaatinkastikkeisiin, kun taas toisia voidaan myös kuumentaa ja käyttää esim. paistamiseen. Kaikille erilaisille ruokaöljyille on kuitenkin yhteistä se, että ne ovat 100-prosenttista rasvaa ja härskiintyvät siksi helposti, jos niitä säilytetään väärin. Öljyä on säilytettävä pimeässä ja viileässä. Gram suosittelee, että ruokaöljyä säilytetään jääkaapin oven yläosassa, Tässä osassa on lämpimämpää kuin muualla jääkaapissa, mutta silti tarpeeksi kylmää, jotta öljy säilyy hyvin.

Öljyä on säilytettävä pimeässä ja viileässä
Oliiviöljy

Oliiviöljy poikkeaa useimmista muista öljyistä siten, että se sisältää enemmän mm. tyydyttymättömiä rasvahappoja. Se tarkoittaa sitä, että oliiviöljy ei härskiinny yhtä nopeasti kuin muut ruokaöljyt, eikä sitä tarvitse säilyttää jääkaapissa. Jos oliiviöljy laitetaan jääkaappiin, siitä saattaa tulla sameaa ja paksua. Oliiviöljyn koostumus muuttuu jo noin +2 °C:ssa, kun taas esim. rypsiöljy ja auringonkukkaöljy paksuuntuvat vasta silloin, kun lämpötila laskee jäätymispisteen alapuolelle. Koostumuksen muuttuminen ei kuitenkaan vaikuta öljyn makuun eikä säilyvyyteen, ja öljy muuttuu nopeasti huoneenlämmössä jälleen juoksevaksi ja kirkkaaksi.

 

Oliiviöljy säilyy noin puolta pidempään kuin muut öljyt – siis myös muualla kuin jääkaapissa! On kuitenkin tärkeää, että öljyä säilytetään viileässä ja pimeässä paikassa ja että korkki on aina suljettu hyvin, sillä valo ja happi hajottavat rasvahappoja.