Tietoja evästeiden käyttö

Tämä kotisivu käyttää evästeitä. Evästeet tarvitaan, jotta kotisivu toimisi, mutta ne antavat tietoa myös siitä, miten käytät kotisivuamme, jotta osaisimme parantaa sitä sekä sinun itsesi että muiden käyttäjien kannalta. Tämän kotisivun evästeitä käytetään ensi sijassa liikenteen mittaamiseen ja sivun sisällön optimointiin.
Virhe. Hyperlinkin viittaus ei kelpaa

FI

Vadelmat

Vadelmat on syötävä tuoreena - tai pakastettava

Vadelmat säilyvät hyvin vähän aikaa, vain yhden vuorokauden huoneenlämmössä ja noin 3 vuorokautta jääkaapissa. Ne on siksi syötävä nopeasti - tai pakastettava. 

 

C-vitamiini säilyy pakastettaessa

Vadelmat sisältävät paljon C-vitamiinia, ja pakastaminen on se säilöntämenetelmä, jossa kesän terveellisten marjojen C-vitamiini säilyy parhaiten. Kun marjat ovat olleet pakastimessa puoli vuotta, C-vitamiinipitoisuus on yleensä 70–100 % alkuperäisestä määrästä.

 

Pakastusvihjeitä

Toisin kuin vihannekset, jotka on ryöpättävä ennen pakastamista, marjat eivät vaadi mitään suurta valmistelua. Marjat voi myös pakastaa irtonaisina. Silloin marjat laitetaan yhtenä kerroksena tarjottimelle tai matalalle vadille, peitetään pakastuskelmulla ja tarjotin laitetaan pakastimeen. Kun marjat ovat pakastuneet, ne pakataan pakastuspusseihin ja laitetaan takaisin pakastimeen. Näin ne eivät jäädy kiinni toisiinsa, vaan pysyvät irtonaisina. Irtonaisina pakastetut vadelmat sopivat kakunkoristeeksi ym. 

 

Silloin marjat laitetaan yhtenä kerroksena tarjottimelle tai matalalle vadille, peitetään pakastuskelmulla ja tarjotin laitetaan pakastimeen

 

Nopea pakastaminen

Paras pakastustulos saavutetaan, kun pakastuminen tapahtuu nopeasti. Kun marjat pakastuvat nopeasti, jääkiteistä tulee pieniä eivätkä soluseinät vaurioidu. Jos pakastuminen tapahtuu hitaasti, suuret jääkiteet vaurioittavat soluseiniä, nestejännitys katoaa ja vadelmista tulee vetisiä.